Τοποθεσία


Οι Βεδέροι στο νομό Ρεθύμνου είναι ένα μικρό χωριό σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τον Πρινέ, απέχοντας 10 περίπου χιλιόμετρα δυτικά από το Ρέθυμνο.

Οι Βεδέροι, που έπαιξαν προστατευτικό ρόλο για τον Πρινέ κατά την περίοδο των πειρατικών επιδρομών εξαιτίας της θέας τους προς τη θάλασσα και του σημείου που είναι χτισμένοι (σε υψόμετρο 170 μέτρων), πήραν το όνομά τους από το ιταλικό Vedere (παρατηρώ).

Ο οικισμός των Βεδέρων, που σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 50, είναι από αυτούς που διατήρησαν στο πέρασμα των αιώνων ανόθευτη την βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, αφού ακόμη και σήμερα μέσα στα στενά σοκάκια σώζονται οικήματα με πολεμίστρες, επιβλητικές θύρες, πέτρινα γείσα και θόλοι.

Το χωριό εμφανίζεται στις ενετικές απογραφές του 16ου αιώνα και αναφέρεται με το όνομα «Vuerus».

Αυτό που ξεχωρίζει στους Βεδέρους είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο. Νοτιοδυτικά του χωριού και σε μήκος πάνω από 1.000 μέτρα, απλώνεται ένα εντυπωσιακό δάσος με βελανιδιές, ενώ στα βορειοδυτικά υπάρχει μια λαγκαδιά με μεγάλα πρινάρια, σκίνους, δάφνες, αγριοχαρουπιές και άλλα. Βόρεια, δεσπόζει ο ελαιώνας του χωριού «Βενεράτα» με τις υπεραιωνόβιες ελιές που φυτεύτηκαν από την εποχή της ενετοκρατίας.

Το φαράγγι Βεδέρων είναι από τα σημαντικά φυσικά αξιοθέατα που μπορεί να απολαύσει ο επσκέπτης.

Στην πλαγιά του χωριού υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου που γιορτάζει στις 24 Ιουνίου, ένας παλιός ναός αναγεννησιακού ρυθμού με εντυπωσιακό καμπαναριό και αξιόλογο τέμπλο σπάνιας τέχνης.